martie 09, 2014

Vrei sa-ti mearga bine? Intinde-te, relaxeaza-te, viseaza… Spune tot ce-ti trece prin minte…!

Desigur, nu despre visul cu ochii deschisi, numit stiintific reverie, este vorba aici, desi acesta isi are rolul sau impreuna cu imaginatia, ci despre starea de constiinta modificata, numita vis, care apare in timpului somnului, cand nu numai constiinta este temporar abolita, dar si toate functiile fiziologice, temperatura corpului, tonusul muscular, sensibilitatea, etc., sunt diminuate considerabil.

Am totusi in minte, imaginea bunicii care, in copilarie, ingrijorata de agitatia mea din timpul somnului, in unele nopti – desigur visam! – ma intreba: “Dar ce-ai visat, de ce radeai, dar cine te alerga, etc…?”. Fara sa stie, dar pe atunci, fara sa stiu nici eu, era faptul ca povestirea visului dimineata, in fata paharului de lapte, era o pseudo-sedinta de psihoterapie bazata pe psihanaliza, adica o interpretare a visului…

Metoda lui Freud consta in aducerea la suprafata constiintei a lucrurilor neplacute, considerate de noi indezirabile, inacceptabile social, pe care le traim sau le experimentam de-a lungul vietii, dar pe care tindem sa le ingropam adanc in inconstient, in acea parte nevazuta a icebergului. Aceste lucruri vor duce treptat la frustrari, sentimente de vinovatie, anxietate, care treptat imbolnavesc psihicul, din cauza presiunii pe care o exercita asupra constiintei. Desigur, ma refer aici, la oamenii care au constiinta! Si asta ar putea face subiectul unui alt articol. Din fericire, in psihanaliza toata lumea are o minte alcatuita din: constient, preconstient (limita) si inconstient. In realitate insa, mai discutam…

Dar azi, ati ghicit, discutam despre vis. De ce atata agitatie in jurul visului? Ce este visul si cum ne poate ajuta sa ne rezolvam problemele de peste zi sau cele vechi, adancite. De ex., o relatie profesionala neproductiva, o comunicare defectuoasa in cuplu, etc…

Dar mai inainte de toate, avem nevoie de un pix si un carnetel. Insusi Freud le cerea pacientilor sai un pix si un carnetel la marginea patului, pentru momentele imediat de dupa trezire, cand individul isi poate aduce aminte ce anume a visat, aproape in totalitate. Altfel, peste zi, continutul visului se uita.

Si voi mai spune ca desi interpretarea visului, este un demers greu de realizat in psihoterapie si costisitor, eu consider metoda preferabila hipnozei, care il pune pe pacient intr-o pozitie extrem de pasiva, de simplu executant al “ordinelor” hipnotizatorului. Dar asta   este o parere personala, iar hipnoza nu se reduce la atat.

          Dar revenind la vis… Pentru Freud, visul este calea regala de cunoastere a partii inconstiente a mintii umane. Desigur, exista zeci, poate sute de definitii care au fost date visului, insa din perspectiva psihoterapeutica, definitia lui Freud mi se pare cea mai potrivita.

Cum ne ajuta visul sa ne rezolvam problemele de zi cu zi? Prin functiile sale. Freudienii si post freudienii (Alfred Adler, Carl Jung, Erik Erikson, Erich Fromm, etc) rezuma in literatura de specialitate, functiile visului la urmatoarele: compensatorie, premonitorie, reductiva si intergratoare. N-o sa le luam la rand pe toate, prezentandu-le in amanunt, ne vom rezuma la cateva mai importante.

Se spune ca in vis gasim solutii. Adica vorbim de functia compensatorie a visului. Pe scurt, o sa dau exemplul pe care-l folosesc si dascalii nostri adeseori, ajunsi in aceasta parte a studiului mintii umane: “Radu o invita pe Diana in oras, Diana insa refuza". Cum poate fi ajutat bietul nostru pretendent, din punct de vedere al teriei psihodinamice? Ei bine, e invitat la somn! Exista desigur si alte abordari. Aflat fata in fata cu psihoterapeutul ce se situeaza pe pozitii behavioriste (behavior=comportament), probabil ca lui Radu i se poate sugera faptul ca Diana este foarte timida sau foarte ocupata sau pur si simplu nepregatita pentru o intalnire cu Radu si, cu certitudine, Radu va pleca de la psiholog cu ideea ca nu el este de vina. Acesta ar fi desigur un succes  pentru psiholog, fie el si unul de pe pozitii comportamentaliste, ca in acest caz, cand lui Radu i s-au propus cateva ipoteze rezonabile pentru refuzul Dianei, de pe pozitiile terapiei cognitiv-comportamentale, care nu fac obiectul acestui articol.

Dar sa revenim la oile noastre. Adica la visele noastre. Cum l-ar putea ajuta pe Radu visul pe care il poate avea in noaptea refuzului? (cel mai probabil, visam evenimente din ajun).

D.p.d.v al teoriei dinamice, exista posibilitatea unei compensari, functie hedonica o numeste Freud, pe care sa o primeasca Radu in vis. Exemplu de vis cu continut compensator pentru Radu: el o viseaza pe Diana mai amabila decat in realitate, mai mult, ca i-ar fi acceptat invitatia. Si acest lucru are un rol, cel putin temporar, compensator, detensionant, adica elimina, pe moment cel putin , tensiunile si intrebarile sale legate de refuz. Functia compensatorie a visului e foarte importanta, oferind o rezolvare, fie ea si provizorie unei situatii conflictuale.

Mai mult, tot in vis, i se poate revela lui Radu, o alta metoda de abordare a fetei, mai eleganta, mai pe placul ei, de tipul: “Draga Diana, am 2 invitatii la filmul de diseara la Mall, m-as bucura daca m-ai insoti, etc…”, abordare care ar putea s-o determine pe Diana sa ii accepte invitatia. Desigur , am ajuns astfel la o alta functie a visului, functia constructiva, cea care ofera solutii, posibilitati, alternative in abordarea unei probleme.

Functia predictiva, anunta individul depre faptul ca in spatele continutului latent al visului (simbolurilor din vis) exista intr-adevar o tensiune si o acumulare in inconstient care poate deveni periculoasa in viitor. Este functia predictiva sau premonitorie a visului.

Visul, in continutul sau latent, contine tocmai acele dorinte, idei, opinii pe care noi insine le consideram indezirabile si inacceptabile social si pe care, din acest motiv le reprimam in inconstient. Acumularile negative de durata, tind sa creeze presiuni resimtite in mod neplacut de catre individ, care devine frustrat, anxios, nevrotic.

Efortul de a ascunde aceste pulsiuni in sfera inconstientului, il dez-energizeaza treptat pe individ, acesta fiind de regula momentul in care se solicita consultatia la psihoterapeut. Iar odata intrat pe usa cabinetului, incepe calatoria… Care, daca va fi o una psihanalitica, va incepe asa: “Intinde-te, relaxeaza-te, viseaza… spune tot ce-ti trece prin minte…”


Niciun comentariu:

Privirea lui nenea Nae

Cand era nenea Nae in putere, imi facea cu ochiul sa stau linistita, ca nu se apropie nimeni de gradina. Si nimeni nu-ndraznea sa taie o...